Belangrijk aardbevingsrapport opnieuw gepubliceerd!

Herman Damveld, 5 augustus 2021

Op 16 augustus is het negen jaar geleden dat er een aardbeving was bij Huizinge. In de maanden daarop ging het over de afhandeling van schade. Of de gaswinning naar beneden moest, was nog geen onderwerp van discussie. Het werd pas een groot thema na het verschijnen van een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen begin 2014. Dat rapport was echter vanaf medio 2015 tot kort geleden niet vindbaar op de website van het SodM. Nu is het opnieuw gepubliceerd. Een verslag.
Op 16 juli jl. kwam een artikel van mij over een nieuw rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op de site van HoudGroningenOvereind. Het SodM stelde daarin dat in het gasjaar 2021/2022 de kans op een aardbeving met een kracht van 4 of meer op de schaal van Richter 1,5% tot 2% is.1 Ik gaf daarbij aan dat er vier tot vijf doden kunnen vallen.
Als onderbouwing voor het aantal mogelijke slachtoffers verwijs ik vanaf begin 2014 naar een rapport van het SodM. Toen rekende het SodM uit dat bij een aardbeving bij Huizinge met een sterkte van 5 op de schaal van Richter “meer dan 1200 huizen zouden kunnen instorten, waarbij overdag 118 en ’s nachts 106 dodelijke slachtoffers te betreuren zouden kunnen zijn. (…) Er kan ook een aardbeving (…) plaatsvinden nabij een dichtbevolkt gebied, waarbij meer slachtoffers vallen.” Bij een minder zware beving vallen veel minder doden (zie tabel 1).
Dit rapport kwam hard aan in Groningen. Om te voorkomen dat er doden zouden vallen kwamen Groningers in actie.
Zoals ik werk, wil ik alles zo goed mogelijk onderbouwen. En daarom ging ik op zoek naar het rapport op de site van het SodM. Maar helaas, ik vond niets. Wel herinnerde ik me dat het in 2015 ook al zo was en dat ik er toen voor heb gezorgd dat dit voor Groningen belangrijke rapport op de site www.Co2ntramine.nl kwam.
Maar nu, ook met de parlementaire enquête over de gaswinning in het vooruitzicht, vond ik het wel heel gek. Daarom heb ik Cynthia Heijne, voorlichter van het SodM, op 26 juli per mail gevraagd hoe het zat en of het aan mij lag dat ik het niet kon vinden. Ze ging er blijkbaar meteen mee aan de gang en schreef me na eerst nog nadere vragen aan mij gesteld te hebben, later op die dag terug: “Het zal er gerust op hebben gestaan, ik geloof je meteen! Punt is alleen dat ik dat niet in ‘het systeem’ terug kan zoeken. Het ligt in ieder geval niet aan jou!”
Daarop heb ik haar de link toegestuurd waarmee ik in 2014 het rapport had binnengehaald. En zo schreef ze me de volgende ochtend: “Het is mij gelukt het stuk te vinden via de ‘way back machine’ bij het gasbesluit uit 2014. Ik zal deze documenten opnieuw plaatsen zoals ze erop stonden (dan kunnen mensen het bij ons terug vinden). Ik geef je een seintje als het erop staat.” En zo gebeurde het dat ik 27 juli om 10:59 uur een mail kreeg: “Ik heb de documenten inmiddels weer op onze website gepubliceerd. Zie: “SodM advies Winningsplan Groningen 2013 | Rapport | Staatstoezicht op de Mijnen“.
En zo werd dit voor Groningen belangrijke rapport opnieuw gepubliceerd!

Tabel 1
Sterkte aardbeving (Schaal van Richter) en aantal doden.
Sterkte aardbeving
Aantal doden overdag
Aantal doden ‘s nachts
4.0