/HGO/logo.jpgHoud Groningen Overeind!

Vragen bij opslag perslucht zoutkoepel Zuidwending

 
Herman Damveld, 21 januari 2022
 
Het bedrijf Corre Energy wil perslucht opslaan in de zoutkoepel Zuidwending en houdt daarover vanaf 24 januari drie informatieavonden. Dat komt goed uit, want het plan roept veel vragen op. Hieronder noemen we er zeven.
Op ongeveer 5 kilometer ten oosten van Veendam ligt de zoutkoepel Zuidwending, waar aardgas wordt opgeslagen. Ook zijn er plannen voor opslag van waterstof en daar komt nu perslucht bij. Het bedrijf Corre Energy stelt hierover: “Als het veel waait en de zon vaak schijnt, is er al snel een overschot aan opgewekte groene elektriciteit. Omdat leveranciers die elektriciteit niet kwijt kunnen aan het huidige netwerk, worden wind turbines en zonneparken daarom te vaak stilgezet. In vak termen spreken we dan van “curtailment”. Dat betekent dus dat er op die manier veel groene energie verloren gaat. Zonde vinden we bij Corre Energy.”1 Daarom wil men in de zoutkoepel Zuidwending perslucht opslaan in cavernes. Cavernes zijn als het ware grote gaten in een zoutkoepel, met een hoogte van zo’n 300 tot 500 meter en een doorsnede van 50 à 80 meter.
Het plan roept vele vragen op:
1 Hoe komt Corre Energy te weten dat windparken stilgelegd zullen worden?
2 Wat is het verdienmodel van Corre Energy? Krijgt het bedrijf het overschot aan elektriciteit van die windparken heel goedkoop om dat op een later moment tegen een hogere prijs te verkopen?
3 Hoe wordt de lucht samengeperst en hoeveel elektriciteit kost dat?
4 Op welke manier wordt elektriciteit opgewekt als de perslucht weer vrijkomt? En in welke installatie gebeurt dat?
5 Onder welke druk komt de caverne te staan? Kan er lucht ontspannen?
6 Hoe stabiel blijft de caverne bij de wisselende hoeveelheid perslucht die erin zit? Gaat het zout afbrokkelen?
7 In deze zoutkoepel is ook aardgas opgeslagen en er komt ook waterstof. Hoe stabiel blijft de zoutkoepel, aangezien verschillende stoffen elk verschillende eigenschappen hebben? Beïnvloeden ze elkaar?
Opslag van perslucht kan bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Vandaar dat we het belangrijk vinden om nauwgezette antwoorden op deze vragen te krijgen.
Voor meer informatie over de plannen met de ondergrond in Zuidwending en Veendam klik hier.
© 2024 Houd Groningen Overeind                                                                     HGO maakt gebruik van Sitemagic CMS