Stop de onjuiste discussie over opslag van kernafval in zoutkoepels

Herman Damveld, 7 mei 2021

Het Rathenau Instituut (RI) in Den Haag organiseert allerlei debatten over de rol van wetenschap en technologie in de samenleving en brengt daar vaak interessante rapporten over uit. Helaas gaat dat niet op voor hun rapport over de opslag van kernafval, waarover op 21 mei a.s. een besloten discussie plaatsvindt.
Zoutkoepels in Noord-Nederland worden sinds 1976 genoemd voor deze opslag, maar in een eerder rapport van het RI van 9 juli 2020 over de ondergrondse opslag van radioactief afval komt het woord ‘zoutkoepel’ niet voor. Dat rapport gaat onder meer over de keuze van de opslagplek, waarbij er “behoefte (is, H.D.) aan een uitgewerkt proces om tot een locatiekeuze te komen.“ Des te opvallender dat het woord ‘zoutkoepel’ verzwegen wordt.
Het concept-rapport waarover op 21 mei de discussie gehouden wordt, gaat over de geschiedenis van de plannen voor opslag van kernafval. Nu gaat het wel over zoutkoepels, maar de zoutkoepel in het Friese Ternaard, die volgens de regering al jaren tot de geschikte top behoort, wordt niet genoemd. Daarnaast geeft het rapport regelmatig een onvolledige of onjuiste weergave van de gebeurtenissen. Meer in het algemeen stel ik vast dat de ministers er in het rapport te rooskleurig vanaf komen. Kortom, alle reden voor een open brief aan Melanie Peters, Directeur Rathenau Instituut, met het verzoek om in te grijpen.

Klik hier om de brief te lezen. {pdf, 148Kb}