NAM maakt toegankelijke maar moeilijk vindbare filmpjes over hun wetenschappelijk onderzoek

Herman Damveld, 25 november 2020

De NAM heeft talloze voor velen moeilijk leesbare wetenschappelijke rapporten gemaakt over het onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning in het Groningen-veld. Deze zijn vaak meer geschikt voor onderzoekers. Om beter inzicht te geven in waar die onderzoeksrapporten over gaan is er nu ook een YouTube-kanaal. Daarin vertellen wetenschappers via korte filmpjes over de onderzoeken die zij de afgelopen jaren in opdracht van de NAM hebben uitgevoerd. Het is echter nogal vreemd dat op de website van de NAM niets te vinden is over het bestaan van dit videokanaal.
Als men het videokanaal aanzet, verschijnt een animatie van vijf en een halve minuut met uitleg over de gaswinning en over het ontstaan van aardbevingen. Na 50 seconden gaat het over de kans op overlijden en zien we dat door een aardbeving een schoorsteen op de grond valt. Misschien is dit alleen om te laten zien wat er bij een zware aardbeving kan gebeuren, want ik neem niet aan dat de NAM ervan uitgaat dat ook bij het geplande lage niveau van de gaswinning aardbevingen met mogelijk dodelijke afloop kunnen gebeuren.
De films kunnen elk afzonderlijk bekeken worden. Wel zijn de films verdeeld over verschillende thema’s, playlists genaamd. Alle films zijn beschikbaar in twee verschillende talen, Nederlands en Engels. Een aantal films is ook beschikbaar in het Chinees. Ik zocht op de website van de NAM naar een beschrijving van dit kanaal of een handleiding, maar die kon ik niet vinden. Daarom heb ik op goed geluk een aantal films bekeken. Twee voorbeelden.
Interessant vond ik bijvoorbeeld de film waarin prof. dr. ir. Jan Rots van de TU Delft vertelt over het onderzoek naar het ontstaan van schade in metselwerk. Zowel het ontstaan van scheuren in gemetselde muren als de groei van deze scheuren is hier bestudeerd. Dat gaf mij meer inzicht in wat er gebeurt bij aardbevingen.
Verhelderend vond ik ook de film die is opgenomen in het Italiaanse Pavia. Daar zijn op ware grootte Groningse huizen nagebouwd die heen en weer worden geschud om een aardbeving na te bootsen.
Al met al vind ik het merkwaardig dat dit kanaal niet breder geadverteerd wordt door de NAM. Daarom geef ik in dit artikel de informatie hierover, opdat u zelf kunt bepalen waarover het gaat. Het kanaal heet “NAM Wetenschappelijk Onderzoek” en is te bereiken via deze link.
© 2021 Houd Groningen Overeind                                                                     HGO maakt gebruik van Sitemagic CMS