/HGO/logo.jpgHoud Groningen Overeind!

Kernenergie en kernafval in Zeeland en Noord-Nederland

 
Herman Damveld, 1 oktober 2022

De huidige regering van VVD, D66, CDA en CU kondigde in het coalitieakkoord van 15 december 2021 aan de kerncentrale Borssele langer in bedrijf te willen houden dan tot 2033. Ook zou de regering stappen zetten voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales en daarvoor 5 miljard euro reserveren. Ten slotte zou het nieuwe kabinet zorgen “voor veilige, permanente opslag van kernafval.” Op 13 oktober 2022 vindt hierover een debat plaats in de Tweede Kamer.
Het valt mij op dat de plannen vooral gaan over de kerncentrales en dat de regering zwijgt over hoe gezorgd gaat worden voor de veilige, permanente opslag van kernafval. Kerncentrales maken radioactief afval dat een miljoen jaar gevaarlijk blijft. In Zeeland is een bovengrondse opslag van radioactief afval bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA). Daarbij gaat het om honderd jaar. De vraag blijft hoe een veilige opslag de resterende 999.900 jaar gewaarborgd wordt. In dat verband worden de zoutkoepels in Noord-Nederland genoemd. Maar hierover zwijgt de regering. 
Download hier "Kernenergie en kernafval in Zeeland en Noord-Nederland".
PDF, 3504kB, 91 pagina's met 744 bronvermeldingen!
© 2024 Houd Groningen Overeind                                                                     HGO maakt gebruik van Sitemagic CMS