Gaswinning Groningen 10 jaar na de aardbeving bij Huizinge
Herman Damveld, 11 augustus 2022
(Het pdf-bestand is bijgewerkt op 30 augustus 2022.)
Inleiding
Aanvankelijk had ik het idee om in kort bestek en via openbare gegevens terug te blikken op de gaswinning van de afgelopen tien jaar. Immers, begin dit jaar, bijna tien jaar na de aardbeving bij Huizinge op 16 augustus 2012, leek de gaswinning uit het Groningen-veld een aflopende zaak. In die tien jaar is namelijk veel gebeurd:
-
925 aardbevingen, waarvan 164 zwaardere;
-
er werd 243 miljard kubieke meter (m3) gas gewonnen uit het Groningen-veld;
-
minimaal 126.000 schademeldingen zijn toegekend;
-
2.500 woningen werden versterkt;
-
de gezondheid van mensen nam af door de vele aardbevingen;
-
de gasbaten uit het Groningen-veld waren 41 miljard euro, 11 miljoen euro per dag.
Sinds 1965
-
waren de totale aardgasbaten 440 miljard euro;
-
leverde het Groningen-veld zowel Shell als ExxonMobil 23 miljard euro op;
-
waren de Groninger aardgaskosten 8,4 miljard euro, 2% van de totale aardgasbaten.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de afgelopen tien jaar de gaswinning uit het Groningen-veld 85 keer op de agenda van de Tweede Kamer stond. Met dit overzicht wilde ik een korte beschrijving van deze roerige geschiedenis geven. Het liep echter anders. Ik kwam vanaf maart van dit jaar steeds meer begerige blikken tegen naar het resterende gas uit Groningen, omdat het een manier zou zijn om onafhankelijker te worden van Rusland. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw (D66) houdt de mogelijkheid open om jaarlijks 25 miljard kubieke meter (m3) gas te kunnen winnen. Opvallend is dat Vijlbrief dit getal niet noemt, het alleen maar heeft over het openhouden van 11 winningslocaties en daarmee niet duidelijk maakt om hoeveel het gaat. Een goede reden voor mij om dit wel te vermelden.
Daarnaast lees ik regelmatig een pleidooi voor stikstofinjectie in het Groningen-veld om de ondergrondse druk zoveel mogelijk stabiel te houden. Dat zou helpen tegen aardbevingen en zo zou ook meer gas gewonnen kunnen worden. Maar deze injectie is niet realistisch, is mijn conclusie uit wat de NAM al in 2013 schreef in een uitgebreide studie. Nu hoeft de NAM niet per se gelijk te hebben, maar het is opvallend dat degenen die voor deze injectie pleiten de argumenten van de NAM niet hebben weerlegd. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) was het de afgelopen tien jaar niet altijd eens met de NAM, maar op dit punt wel. Het SodM schreef op 4 juli 2022 dat “niet is aangetoond dat de stikstofinjectie veilig kan.” Ik hoop dat ook dit plan buiten de orde verklaard zal worden.
De geschiedenis van de gaswinning in het Groningen-veld vanaf de aardbeving bij Huizinge tot heden komt in deel 1 aan de orde. Daarbij beperk ik me tot de feiten.
De plannen om door te gaan met de gaswinning uit het Groningen-veld bespreek ik in deel 2. Daarbij ontkom ik niet aan een oordeel over de feiten.