/HGO/logo.jpgHoud Groningen Overeind!

Fracken bij Pieterzijl.

Er gaat gefracked worden in een klein gasveld bij Pieterzijl. Wij zien bij HGO een hoop misinformatie rond gaan. Hier een kleine duiding. Waarom fracken niets te maken heeft met schaliegas, Pieterzijl niet onder het Groningse gasbesluit van Wiebes valt, en waarom het toch tegengehouden kan en moet worden.

Wat wil de NAM? Die produceert al jaren uit een klein gasveld op de grens van Groningen en Friesland, bij Pieterzijl. Dat gasveld is bijna leeg, en hoe leger het gasveld, hoe trager het gas door de poriën van het zandsteen stroomt waarin het nu vast zit. Om het laatste restje er uit te persen, willen ze door het bestaande boorgat het zandsteen een flinke klap geven. Alsof je er een kleine aardbeving in opwekt. Doel is dat zandsteen te scheuren. Fracken. Met behulp van voornamelijk water, en wat chemische toevoegingen en heel veel druk.

Nu denkt iedereen met fracken onmiddellijk aan schaliegas. En dat was verboden in Nederland, toch? Nee. Schaliegas is gas dat opgesloten zit in versteende kleilagen. Omdat te winnen is fracken nodig. Schaliegas winnen is verboden, fracken niet. Het gebeurt vaker in kleine velden, en soms ook voor geothermie en drinkwater. Alleen... er is fracken en fracken. Je kunt het heel licht en eenmalig doen, of je kunt er (zoals bij schaliegas) met regelmaat een grote klap op geven. De situatie in Pieterzijl vergelijken met schaliegas is daarom niet verstandig. Het is echt een heel ander spelletje. (Wat niet wil zeggen dat het ongevaarlijk is en er niets aan de hand is)

Maar heeft Wiebes niet gezegd dat we in 'Groningen' de gaskraan dichtdraaien? Nee, hij heeft gezegd dat we dat in het Groninger gasveld, ook wel bekend als het Slochteren gasveld gaan doen. Andere kleine velden in de provincie Groningen vallen daar buiten. En daar zijn er in het westen van Groningen een heleboel van. Is het dan zo dat er nu er in het grote Groningen veld de kraan dicht gaat er extra gewonnen wordt uit kleine velden? Niet helemaal. Er wordt al sinds de jaren zeventig geprobeerd om meer gas uit de kleine velden te halen. En dit soort aanvragen en beslissingen kosten vele jaren. De productie in de meeste kleine gasvelden loopt ook achteruit. Wel staat er nu meer politieke druk op de kleine velden.

Dus paniek om niets en het heeft geen zin om er tegen te protesteren? Integendeel. Het gasveld van Pieterzijl werd in 1997 getroffen door een gasbeving van 1.3 op de schaal van Richter, de hele regio heeft last van bodemdaling. Ook hier geld dat minder gas uit de bodem halen beter is. In het nabijgelegen Saaksum lukte het Onze Klei om enkele jaren geleden soortgelijke plannen tegen te houden. Dankzij aanhouden protest en een slimme lobby. En door zich niet gek te laten maken door alle spookverhalen op internet, maar door zich bij de feiten te houden.

© 2024 Houd Groningen Overeind                                                                     HGO maakt gebruik van Sitemagic CMS