Aardgasbaten vorig jaar 15,7 miljard euro
Herman Damveld, 31 augustus 2023
De regering heeft vorig jaar 15,7 miljard euro aan aardgasbaten binnen gekregen. Dat komt door de sterk gestegen aardgasprijzen. In 2021 waren de aardgasbaten namelijk nog 2,6 miljard euro. Dat blijkt uit een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
1
Eind 2022 bevond zich nog 142 miljard kubieke meter (m3) maatschappelijk winbaar gas onder de Nederlandse bodem. Hiervan maakt het Groningenveld nog maar een klein deel uit: 2 miljard m3. De aardgasbaten komen dan ook bijna helemaal uit de kleine gasvelden onder het vaste land en de Noordzee.
Het CBS stelt: “De waarde van de reserves kan veranderen door winning (ofwel uitputting), door nieuwe vondsten, door fluctuerende gasprijzen (herwaardering), of doordat de fysieke reserves bij nader inzien niet maatschappelijk winbaar zijn (her-evaluatie).” Omdat de winning van het gas uit het Groningen-veld gaat stoppen, is dat gas niet langer maatschappelijk winbaar. En dat heeft, samen met de prijs, grote invloed om de waarde van de gasvoorraden, de zogeheten reserves: “Eind 2008 piekte de waarde van de aardgasreserves in Nederland op 216 miljard euro. Door sterke prijsdalingen werden de voorraden in 2009 en 2016 flink afgewaardeerd. De dalende gasprijzen, samen met de afwaardering van het Groningen-veld sinds 2017, leidden ertoe dat de waarde van de aardgasvoorraad in 2020 nog maar een half miljard euro bedroeg. Sindsdien zijn de prijzen echter weer sterk gestegen, vooral door het herstel van de wereldhandel na corona en door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor steeg de waarde van de Nederlandse aardgasreserves tot 71 miljard euro eind 2022.” Aldus het CBS.
Figuur 1
Waarde aardgasreserves 2005-2022